tiistai 23. marraskuuta 2010

Tallinnassa opiskelusta

Opiskelen siis ensimmäistä vuotta täällä Tallinnassa Estonian Business Schoolissa (EBS). EBS on varsin pieni yksityinen yliopisto, joka sijaitsee aivan Tallinnan keskustassa. Sijainti on siis aivan mahtava verrattuna esim TTU:hun joka on sijaitsee aika kaukana Mustamäessä (vähän olen ehkä puolueellinen mutta siis TTUn yliopistorakennukset ovat aivan uudet ja modernit, mutta sijainti sitten ehkä ei niin loistelias, EBS taas vanha ja vanhanaikainen, mutta keskustassa).
Lukuvuosimaksut EBSssä ovat n. 3000e luokkaa eli ei se opiskelu täällä ilmaista ole. Osa oppikirjoista kuuluu lukukausimaksuun ja loput saa sitten lainattua koulun kirjastosta.
Hakuprosessista sen verran, että sisään pääsee varmaan suurinpiirtein kaikki yrittäjät, täällä on ihmisiä suoraan Suomen amiksesta ja jopa yksi oppilas, joka ei vielä ole pääsyt kirjoituksista läpi Suomessa, mutta opiskelee meidän kanssa ja on vaan papereissa avoimen puolella. Hän siirtyy sitten varsinaiseksi opiskelijaksi kun pääsee läpi. En nyt lähde takaamaan sisäänpääsyä, koska kriteerithän saattavat tietysti muuttua ja nousta/laskea ja tiedän muutaman, jotka eivät ole päässet, mutta jos englantia osaa, niin että sillä tulee toimeen ja todistus ok niin eiköhän ovet aukea. No panic!
 Muistaakseni hakuaika jatkuu melkein kesän loppuun asti ja valintahaastattelukin oli vasta heinäkuun puolessa välissä, että valmistautumiseen jään varsin vähän aikaa, opinnot kun alkaa heti syyskuun alussa. Valintahaastattelussa oli siis koulun edustaja kyselemässä sellaisia perinteisiä motivaatioon ja  " mitä haluat elämältäsi"- tyylisiä kysymyksiä. Suomessa muuten hakuprosessit hoitaa Huippuvalmennus ja sivuille, jossa on myös paljon lisätietoa, pääset tästä.
EBSsän kotisivut löydät muuten täältä! Sivuilla on tietoa esim kurssitarjonnasta ja suuntautumisvaihtoehdoista.

Nyt on opiskeluja melkein puoli vuotta takana ja siihen aikaan mahtuu tietysti paljon hyvää, mutta myös huonoa. Meitä suomalaisia on täällä opiskelemassa todella paljon, mikä on kyllä ainakin omasta mielestä mukavaa, mutta jos haluaa suomalaisia karkuun niin suosittelen jotain muuta maata :D Suomalaiset viihtyvät aika pitkälti omissa porukoissaan ja paikallisiin tutustutaan ehkäpä jopa surullisen vähän, enpä tiedä vaikuttaako meidän suomalaisten "hyvä" maine tähän vai mikä mättää, ja toisaalta eipä se kauheasti motivoi paikallisiin tutustumaan kun on niin paljon suomalaisia ympärillä. Puhun muuten nyt täysin omasta kokemuksesta, koska meidän vuositasolla niin paljon suomalaisia ja esim viime vuonna aloittaneita suomalaisia alle viisi. Suomalaiset Tallinnassa linkittää myös TSOJ eli Tallinan Suomalainen Opiskelijajärjestö.

Opiskelusta sen verran (myöhemmin vähän tarkemmin) että nyt ensimmäisenä lukukautena on ollut vasta varsin vähän kauppatieteisiin suoraan liittyviä aineita. Eli tänä syksynä on ollut psykologiaa, englantia, ranskaa (vieraan kielenopiskelu pakollista), Methodology of research studies (perehdytystä tutkimuksentekemiseen), Introduction to economics, Computer Fundamentals  (Excel) ja tietysti iki-ihanaa matematiikkaa.Tuosta matematiikasta sen verran, koska se tuntuu semmonen peikko olevan, että mulla se on myös aina tökkinyt ja tökkii vieläkin, mutta paikallinen opetustyyli sopii hyvin auttamaan matematiikan kurssista läpipääsemisessä. Eli meillä on kotitehtäviä, jotka ovat 20% arvosanasta ja kolme eri koetta eli tsemppaamaan pystyy, eikä kaikki ole yhdestä kokeesta kiinni. Matematiikkaa ei siis kannata pelätä :) kopkop, en ole vielä ihan kurssia läpäissyt :D
Tässäpä alkajaisiksi tietoa, toivottavasti auttaa jotakuta! Kirjoitin muuten Kodu-postauksen kommenttipostiin jo tästä aiheesta ja siellä mm. joitain juttuja mitä en tässä maininnut!

1 kommentti:

  1. Minulla on 2 poikaa, joilla on paljon avoimia kysymyksä, missä jatkaa opeskelua eteenpäin. Kiitokset tästä seikkaperäisestä Tallinnan bussines -opiskelun kuvauksestasi

    VastaaPoista